vrijdag 17 december 2010

Vlaggetjes te koop


Nu verkrijgbaar bij Gosto, een nieuwe design & lifestyle winkel in Blaricum waar je erg hebberig van wordt.

vrijdag 26 november 2010

It's (pattern) magic!


Ze kunnen er wat van die Japanners; vouwen, draperen, mouleren en dat alles uiterst minimalistisch. Erg inspirerend voor bijzondere patronen zijn de Japanse boeken Pattern Magic vol.1 en 2. Wel in het Japans maar met de stap voor stap foto's komt je een heel eind. Zie hier het resultaat, een asymmetrisch jurkje, afgeleid van één van de patronen uit vol.2.

zaterdag 9 oktober 2010

The Accent of Fashion




Vorig weekend was ik met mijn werk op excursie naar Antwerpen. En een bezoek aan Antwerpen kan ik niet aan me voorbij laten gaan zonder MoMu Antwerpen te bezoeken. Dus toen we even een vrij moment hadden heb ik mijn eigen plan getrokken om de tentoonstelling Stephen Jones & The Accent of Fashion te bezoeken. Stephen Jones is hoedenmaker en werkt al meer dan 30 jaar samen met de grootste namen uit de internationale modewereld als Marc Jacobs, Comme des Garçons, Lanvin. Daarnaast is hij ook werkzaam voor de film- en muziekindustrie.
Geïnspireerd door onder andere verre reizen, zijn thuisbasis Covent Garden in Londen, flora en fauna en architectuur maakt hij de meest uiteenlopende creaties. Er werden ook filmpjes getoond van modeshows waar hij een bijdrage aan geleverd heeft en ik moet zeggen, de hoeden vormden inderdaad een 'accent of fashion', het maakt het kledingstuk en silhouet echt af. Of zoals John Galliano in het voorwoord zegt: 'Een hoed kan een sluier of een alabi, een blikvanger of een vriend zijn. Een hoed kan een hint geven of fungeren als voorproefje van al het wonderlijke dat je nog te wachten staat'.

zondag 15 augustus 2010

Oud idee in een nieuw jasje



Gisteren zijn we bij vrienden geweest met een dochtertje van twee. Het leek me leuk om iets voor haar te maken. Het resultaat is een nieuwe versie van de oude plastic rolykit uit de 90's www.lalapine.punt.nl/upload/Rolykit.jpg (wie kent 'm nog?). Maar ik bedoel dus een stoffen hoesje om viltstiften, potloden en dat soort dingen in op te bergen, gemaakt van het japanse hippo stofje. En het is enthousiast ontvangen;-)

zaterdag 7 augustus 2010

Textielmuseum





Gisteren naar het Textielmuseum geweest. Hier huisden ooit de textielfabrieken van Tilburg. Een bijzonder complex dat inmiddels Rijksmonument is. Interessant is het Textiellab dat is ingericht voor kunstenaars, studenten en ontwerpers en waar geëxperimenteerd wordt met garens, weefsels en breisels. De ruimte, ingericht en vormgegeven door Merkx en Girod (http://www.merkx-girod.nl/), staat vol met grote gekleurde klossen garens en gigantische machines die draaien. Leuk detail is dat Jan Taminiau (http://www.jantaminiau.com/) hier bijzondere stoffen heeft laten weven. Voor zijn collectie Reflections heeft hij een aantal silhouetten uitgewerkt in het lab.
Verder gezien hoe wol en damast gemaakt werden, een tijdrovend proces, nu snap ik ook waarom het zo duur is.
Tenslotte nog een boekje gekocht over zelf vilt maken, ik zie een volgend project!

zondag 1 augustus 2010

Mijn eerste klant


Na lang wachten en zeuren heb ik me er dan toch aan gewaagd. Eens een keer niet iets voor mezelf maken maar voor iemand anders...Leon. Hij is al zo lang op zoek naar een bloesje met korte mouwen en een simpel detail, stad en land afgezocht maar hij kon het nergens vinden dus kreeg ik de opdracht er dan maar een te maken. Geheel naar zijn eigen ontwerp, wensen en uitgezochte stof. En helemaal tevreden met het resultaat, mijn wandelend reclamebord:-)

zondag 4 juli 2010

Flowerpower


Deze stof had ik al een tijdje liggen met de bedoeling er iets luchtigs van te maken. Dit is het resultaat. Luchtig is het niet meer omdat ik het moest voeren omdat de stof anders te erg doorscheen. Maar het ziet er wel zomers uit. En in een recordtempo gemaakt!

zaterdag 26 juni 2010

Tas


Tijd om gebruik te maken van de Ikea-stoffen die ik laatst gekocht heb. Voor deze tas heb ik gebruik gemaakt van de tutorial www.chubbyhobby.com/make-and-create/market-tote-tutorial. De binnenkant is gevoerd met fiberfill en doorgestikt. Nu nog bedenken wat ik er mee ga doen want tassen genoeg eigenlijk...

zaterdag 5 juni 2010

Examenstress!


De jaarlijkse examenstress heeft weer toegeslagen. 18 Juni ga ik op voor het derde jaar, tailleuse. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Om examen te mogen doen moet er ook thuis een soort proefexamen gemaakt worden. Dit jaar bestond dat uit patroontekenen, stoflegging en dit asymmetrisch truitje op 1/2 schaal. Nog 2 weken leren en dan is het wel tijd voor examen, ik ben er klaar voor. Vooral voor de tijd erna, vakantie!

vrijdag 2 april 2010

zondag 28 maart 2010

It 'suits' you


De opdracht was een jasje maken met voering. Nu ben ik zelf niet zo van de zakelijke pakken en jasjes maar met deze ben ik toch wel blij (vooral de kraag en de zakken verwerkt in de engelse coupe). Je ziet ze tegenwoordig ook weer overal. En het gaat natuurlijk ook om de combinatie die je er mee maakt. Gecombineerd met een jeans en sneakers, open laten hangen, mouwen omslaan. Dan zie je ook het voeringstofje goed (zie achtergrond).

zaterdag 27 maart 2010

Vilt


Vilt is één van mijn favoriete materialen. Makkelijk te verwerken, zacht en het rafelt niet. Ideaal voor accessoires zoals deze hoesjes voor telefoon of Ipod.

Breisel


Het is alweer zo'n 20 jaar geleden toen ik voor het laatst gebreid heb, geleerd door mijn oma. Erg ver ben ik er toen nooit in gegaan, het bleef bij een sjaal die uiteindelijk 2x zo breed werd als wat ik in eerste instantie had opgezet. Via de modevakschool heb ik me er toch weer aan gewaagd en een cursus breien en haken gedaan. Ook hier weer het probleem dat ik onbewust 'meerderde'. Dat blijft dan toch ergens hangen in die 20 jaar... Inmiddels ben ik erachter wat ik fout doe en zie hier het resultaat!

zondag 21 maart 2010

Stof tot nadenken




Vanmiddag ben ik naar de overzichtstentoonstelling 'Stof tot nadenken' van Alexander van Slobbe in het Centraal Museum geweest. Met name de eerste helft sprak me erg aan omdat hier stukken uit de collectie van Orson+Bodil te zien waren. Sober, mooie, soepel vallende stoffen en moulagetechnieken. Hoe in een simpele, rechthoekige lap stof toch een stijlvol model gemaakt kan worden... In het tweede deel van de tentoonstelling waren stukken uit zijn mannencollectie So te zien, een stuk commerciëler, drukker en kleurrijker. Dit sprak me dan weer minder aan.
Wel leuk dat er nog een ontwerpwedstrijd aan gekoppeld is waarbij je zelf aan de slag kunt met één van zijn patronen van de jurk Joy.

donderdag 18 maart 2010

Rokjestijd!


De eerste echt lentedag van dit jaar kunnen we weer afstrepen. Nog een beetje te vroeg voor blote benen maar over niet al te lange tijd moeten we er toch weer aan geloven. En dan kan ik eindelijk dit rokje aan, in één van mijn favoriete kleurcombi's: grijs/roze. De plooien vragen er wel om om vaak gestreken te worden maar gelukkig is dat één van de huishoudelijke klusjes die ik leuk vind;-)

vrijdag 26 februari 2010

Bandplooibroek


Helemaal geworden zoals ik in mijn hoofd had! Jammer dat ik 'm nog niet aan kan, even wachten tot na mijn examen in juni. Al zal het dan (hopelijk) te warm zijn voor een wollen broek met voering. Nog een paar maanden geduld dus...

dinsdag 23 februari 2010

Slinger


Om de babykamer van mijn neefje op te vrolijken heb ik deze vlaggetjesslinger gemaakt. En de volgende slinger is al weer in de maak, wel met andere stoffen want dit keer voor een meisje.

donderdag 18 februari 2010

Puntige kraag


Ik hou van eenvoudige vormen en mooi belijning in kleding en ben altijd op zoek naar kledingstukken die net iets extra's of onverwachts hebben. Dat kan een mooi detail zijn, een gekke sluiting of een apart dessin (al ben ik in de praktijk dan weer meer van de effen kleuren).
Bij dit truitje heb ik alles heel eenvoudig gehouden, licht getailleerd, kort kimonomouwtje maar wel een opvallende kraag.

zondag 14 februari 2010

S(lap)jes


Het begint een beetje babyboom te worden om me heen. Zo heb ik deze slabberjes gemaakt voor mijn aankomende neefje en een pas geboren achterneefje.

Vlindertas


Toen ik nog maar net wist hoe een naaimachine werkt, heb ik deze tas gemaakt. Simpel maar toch ook wel schattig.

vrijdag 12 februari 2010

Jurkje nr. 020


Ik heb al mijn 'werkstukken' genummerd die ik tot nu toe heb gemaakt. Inmiddels ben ik aangekomen bij mijn 70e creatie (kleding, maar ook accessoires, hebbedingetjes en borduursel die ik voor de modevakschool moet maken).
Dit jurkje heb ik ongeveer 2 jaar geleden gemaakt en is mijn 20e 'piece'. Omdat het eigenlijk iets te kort is geworden, te enthousiast met knippen toen de zoom er nog in moest, heb ik het nooit gedragen. Zonde...het blijft een favoriet.

zondag 7 februari 2010

Stofjes


Altijd leuk om postpakketjes te krijgen! Afgelopen week kreeg ik een pakketje met deze bedrukte stoffen. Ik had ze een tijdje terug besteld op de japanse site http://www.fabrictales.com/ Naast stoffen hebben ze ook allerlei fournituren. Hmm, verleidelijk...En zo groeit mijn verzameling.